Scroll to top
Architecture Landscape

Tirupati Meditation Centre

 

Introduction

Positioned at one side of the site to allow space to create a beautiful and serene park on the rest of the design the landscape is proposed as an integral experience of the devotees as it will allow them to reflect and create a calming effect before they enter the meditation space.

From outside to inside, from chaos to composure,

A space with no corners, with no distractions,
A space that doesn’t begin nor ends,
An infinite space.

Concept

The design of the meditation centre is inspired from the concentric rings found everywhere in nature and human life, forming seven transition zones that are both a physical and experiential manifestation of the Seven Chakras that are a part of the meditation process.

The entrance and access to the site is proposed the centre of the site aligned with the existing path. On arrival the devotees encounter the carved rings of the landscape which draw you inside this specially defined site.

Ring and Space Typologies

The Seven Layered Rings

The park contains a concentric ring of green landscape to evoke pastoral moods, followed by the ring of water that the devotees can clean their feet and finally the ring of screens which offers them space for shelter and allows them to rest in between the trees.

Embellishment and Shell Pattern Studies

Design Development

In addition to the rings, we have proposed a uniform grid of the same trees that will be planted across this landscape park. The trees will create a play of sun and shadows while creating a perspective grid that will direct the eye towards the meditation space.

Site Plan

Section AA

Elevation

PROJECT SUMMARY

Project Name : Tirupati Meditation Centre

Location : Tirupati, Andhra Pradesh, India

Sector : Public

Services : Architecture, Landscape

Built Area : 600 SQM

Clients : Public

Status : Concept

Date : 2014

PROJECT TEAM

SAV Design Team : Amita Kulkarni, Vikrant Tike, Anna Muzychak, Nilufer Kocabas, Tal Mazor, Palo Knapo, Soojung Rhee

Architecture Landscape

Tirupati Meditation Centre

Task

Our main goal was to quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Climb leg rub face on everything give attitude nap all day for under the bed. Chase mice attack feet but rub face on everything hopped up on goofballs.

  • Date

    2014

  • Location

    Tirupati

  • Size

    600 SQM

  • Stage

    Concept

Share project

Introduction

Positioned at one side of the site to allow space to create a beautiful and serene park on the rest of the design the landscape is proposed as an integral experience of the devotees as it will allow them to reflect and create a calming effect before they enter the meditation space.

From outside to inside, from chaos to composure,

A space with no corners, with no distractions,
A space that doesn’t begin nor ends,
An infinite space.

Concept

The design of the meditation centre is inspired from the concentric rings found everywhere in nature and human life, forming seven transition zones that are both a physical and experiential manifestation of the Seven Chakras that are a part of the meditation process.

The entrance and access to the site is proposed the centre of the site aligned with the existing path. On arrival the devotees encounter the carved rings of the landscape which draw you inside this specially defined site.

Ring and Space Typologies

The Seven Layered Rings

The park contains a concentric ring of green landscape to evoke pastoral moods, followed by the ring of water that the devotees can clean their feet and finally the ring of screens which offers them space for shelter and allows them to rest in between the trees.

Embellishment and Shell Pattern Studies

Design Development

In addition to the rings, we have proposed a uniform grid of the same trees that will be planted across this landscape park. The trees will create a play of sun and shadows while creating a perspective grid that will direct the eye towards the meditation space.

Site Plan

Section AA

Elevation

PROJECT SUMMARY

Project Name : Tirupati Meditation Centre

Location : Tirupati, Andhra Pradesh, India

Sector : Public

Services : Architecture, Landscape

Built Area : 600 SQM

Clients : Public

Status : Concept

Date : 2014

PROJECT TEAM

SAV Design Team : Amita Kulkarni, Vikrant Tike, Anna Muzychak, Nilufer Kocabas, Tal Mazor, Palo Knapo, Soojung Rhee