Scroll to top
Architecture Interiors Landscape

Sun House

Designed as a part of a trilogy of houses within the Sioul masterplan, the ‘Sun House’ embeds the fiery nature of sun emphasizing it through its exposed brick walls and sun screens.

The form of the house is derived from the landscape, with emphasis on bold strokes and large overhangs that define the quality of the interior spaces. The exposed brick wall forms the central spine of the house changing its course as it moves to the double height living space creating a dynamic and sweeping effect. The sunken living space is designed to be in line with the level of the pool outside creating a poetic narrative with the water when one sits within it. The roofscape for the house reflects the internal dynamics and through its varying slopes and angles generating unique spatial moments across the entire house.

Introduction

Located in Siolim within the tropical region of Goa, in West India, the Sun House is designed as a part of a trilogy of luxury villas called Sioul; where we came together with the developer and the home owners to create a customized, crafted and importantly a poetic architectural piece that would focus on the architecture of ‘experiences’ and of ‘immersive’ interiors.

To create the ‘Sun House‘ , we were inspired from the fiery nature of sun reflecting this spirit in the local red laterite stone outer walls, large sun screens as well as an inner double height brick lined entrance wall and living spaces.

Concept

The fluid form of the house is shaped to preserve all the older existing trees, with emphasis on bold sweeping strokes and large overhangs that reflect within the interior spaces.

Concept Sketch

Working within a tightly constrained site which is not usual for holiday homes and with little views the architects focused on creating an inward looking house, that draws the elements of nature towards itself.

The exposed brick wall forms the central spine of the house changing its course as it moves to the double height fluid living space creating a dynamic and sweeping effect. We wanted the curved living space to be a sunken one with its lines flowing to the pool outside creating a poetic visual bridge with ‘water’ and the amphitheatre like seating.

Concept Sketch Model

The double height doors of the living slide and fold to completely open the interiors to the outside wherein one feels that the living spaces are a part of the pool.

Materiality & Interiors

Exposed concrete roof and floors lend a seamlessness to the interiors while also keeping the house cool in the tropical weather of Goa. Most of the glazing faces the north looks onto shaded courtyard green spaces to bring soft light within the interiors.

We used a simple, minimal and locally available material palette that allowed them to stay true to the architectural experiences while focusing on the craftsmanship and details as well as nature and the connection to the outdoors.

With its Goan-Portuguese inspired traditional cement tiled flooring, local granite counters, a high spec modern kitchen, and bright fresh furniture the open plan dining and kitchen is designed to be a fun, fresh and light space that beautifully blends a local and international feel. Shaped around an internal courtyard on both sides, the kitchen and dining areas receive a lot of light, natural ventilation and a constant connection to the outdoors.

Exploded Axonometric View

Ground Floor Plan

First Floor Plan

The landscape around the pool although not large, takes its cues from the dramatic lines of the house to create spaces that flow in and out seamlessly giving a dynamic, experiential and picturesque quality to the entire house.

PROJECT SUMMARY

Project Name : Sun House

Location : Siolim , Goa, India

Sector : Housing

Services : Architecture & Interiors

Built Area : 500 SQM

Clients : Private

Status : Completed

Completion Date : 2019

PROJECT TEAM

SAV Design Team : Amita Kulkarni, Anna Musychak, Mario Olmos, Dhrumil Mehta, Vikrant Tike

Developers : Kriss RE

Main Contractor : Unitech Concrete Technologies

Glazing : Schueco India

Kitchen : Woodville India

HVAC : Daikan

Sanitary Ware : FCML , Gessi and Kohler

SIMILAR PROJECTS

Architecture Interiors Landscape

Sun House

Task

Designed as a part of a trilogy of houses within the Sioul masterplan, the ‘Sun House’ embeds the fiery nature of sun emphasizing it through its exposed brick walls and sun screens.

  • Date

    2017

  • Location

    Goa

  • Size

    500 SQM

  • Stage

    Completed

Share project

Introduction

Located in Siolim within the tropical region of Goa, in West India, the Sun House is designed as a part of a trilogy of luxury villas called Sioul; where we came together with the developer and the home owners to create a customized, crafted and importantly a poetic architectural piece that would focus on the architecture of ‘experiences’ and of ‘immersive’ interiors.

To create the ‘Sun House‘ , we were inspired from the fiery nature of sun reflecting this spirit in the local red laterite stone outer walls, large sun screens as well as an inner double height brick lined entrance wall and living spaces.

Concept

The fluid form of the house is shaped to preserve all the older existing trees, with emphasis on bold sweeping strokes and large overhangs that reflect within the interior spaces.

Concept Sketch

Working within a tightly constrained site which is not usual for holiday homes and with little views the architects focused on creating an inward looking house, that draws the elements of nature towards itself.

The exposed brick wall forms the central spine of the house changing its course as it moves to the double height fluid living space creating a dynamic and sweeping effect. We wanted the curved living space to be a sunken one with its lines flowing to the pool outside creating a poetic visual bridge with ‘water’ and the amphitheatre like seating.

Concept Sketch Model

The double height doors of the living slide and fold to completely open the interiors to the outside wherein one feels that the living spaces are a part of the pool.

Materiality & Interiors

Exposed concrete roof and floors lend a seamlessness to the interiors while also keeping the house cool in the tropical weather of Goa. Most of the glazing faces the north looks onto shaded courtyard green spaces to bring soft light within the interiors.

We used a simple, minimal and locally available material palette that allowed them to stay true to the architectural experiences while focusing on the craftsmanship and details as well as nature and the connection to the outdoors.

With its Goan-Portuguese inspired traditional cement tiled flooring, local granite counters, a high spec modern kitchen, and bright fresh furniture the open plan dining and kitchen is designed to be a fun, fresh and light space that beautifully blends a local and international feel. Shaped around an internal courtyard on both sides, the kitchen and dining areas receive a lot of light, natural ventilation and a constant connection to the outdoors.

Exploded Axonometric View

Ground Floor Plan

First Floor Plan

The landscape around the pool although not large, takes its cues from the dramatic lines of the house to create spaces that flow in and out seamlessly giving a dynamic, experiential and picturesque quality to the entire house.

PROJECT SUMMARY

Project Name : Sun House

Location : Siolim , Goa, India

Sector : Housing

Services : Architecture & Interiors

Built Area : 500 SQM

Clients : Private

Status : Completed

Completion Date : 2019

PROJECT TEAM

SAV Design Team : Amita Kulkarni, Anna Musychak, Mario Olmos, Dhrumil Mehta, Vikrant Tike

Developers : Kriss RE

Main Contractor : Unitech Concrete Technologies

Glazing : Schueco India

Kitchen : Woodville India

HVAC : Daikan

Sanitary Ware : FCML , Gessi and Kohler

SIMILAR PROJECTS