Scroll to top
Architecture Interiors Landscape

Sugee Niwas

For this private house close to Mumbai we were inspired from its unique mountain top location and the seamless landscapes of the Sahyadri Hills that surround it.

Introduction

A house on a hill
Surrounded by hills.
A house like a landscape
Within the seamless landscapes.

For this private house close to Mumbai we were inspired from its unique mountain top location and the seamless landscapes of the Sahyadri Hills that surround it.

The fluidity of the roof in Sugee Niwas is shaped from the surrounding mountains and has a variety of tapering skylights and courtyards to bring natural light as well as tying the different wings of the house together through its sweeping landscape like form.

Concept

The form is carved from the mountain-scape and flows seamlessly to merge with the surrounding contours and slopes, bringing it within, creating an overlapping interplay of outside and inside spaces through entrance verandahs, internal gardens and courtyards, floating decks and flying balconies.

Concept Diagram

The form also flows to engage with the surrounding landscapes and slopes, bringing it within, creating an overlapping interplay of outside and inside spaces through entrance verandahs, internal gardens and courtyards, floating decks and flying balconies.

Sections

Although locating the public, semi-public and private spaces in distinctively separate wings, the form and the design of the houses creates a seamless flow through its central fluid living space.

Exploded Axonometric Diagram

Cantilevering out of the mountaintop Sugee Niwas is designed around existing contours and slopes that create minimum intervention to the hard Basalt rock underneath.

The entertainment spaces like the pool , bar and decks are designed to face the western sunset views and fly out of the the mountain-scape giving an exhilarating feel.

PROJECT SUMMARY

Project Name : Sugee Niwas

Location : Indapur, Maharashtra, India

Sector : Residential

Services : Architecture, Interiors and Landscape

Built Area : 1300 SQM

Clients : Deshmukh Family, Mumbai

Status : Under Construction

Date : 2011

PROJECT TEAM

SAV Design Team : Amita Kulkarni, Vikrant Tike, Nilufer Kocabas, Ananth Ramasamy

Architecture Interiors Landscape

Sugee Niwas

Task

dfg

  • Date

    2011

  • Location

    Indapur

  • Size

    1300 SQM

  • Stage

    Concept

Share project

Introduction

A house on a hill
Surrounded by hills.
A house like a landscape
Within the seamless landscapes.

For this private house close to Mumbai we were inspired from its unique mountain top location and the seamless landscapes of the Sahyadri Hills that surround it.

The fluidity of the roof in Sugee Niwas is shaped from the surrounding mountains and has a variety of tapering skylights and courtyards to bring natural light as well as tying the different wings of the house together through its sweeping landscape like form.

Concept

The form is carved from the mountain-scape and flows seamlessly to merge with the surrounding contours and slopes, bringing it within, creating an overlapping interplay of outside and inside spaces through entrance verandahs, internal gardens and courtyards, floating decks and flying balconies.

Concept Diagram

The form also flows to engage with the surrounding landscapes and slopes, bringing it within, creating an overlapping interplay of outside and inside spaces through entrance verandahs, internal gardens and courtyards, floating decks and flying balconies.

Sections

Although locating the public, semi-public and private spaces in distinctively separate wings, the form and the design of the houses creates a seamless flow through its central fluid living space.

Exploded Axonometric Diagram

Cantilevering out of the mountaintop Sugee Niwas is designed around existing contours and slopes that create minimum intervention to the hard Basalt rock underneath.

The entertainment spaces like the pool , bar and decks are designed to face the western sunset views and fly out of the the mountain-scape giving an exhilarating feel.

PROJECT SUMMARY

Project Name : Sugee Niwas

Location : Indapur, Maharashtra, India

Sector : Residential

Services : Architecture, Interiors and Landscape

Built Area : 1300 SQM

Clients : Deshmukh Family, Mumbai

Status : Under Construction

Date : 2011

PROJECT TEAM

SAV Design Team : Amita Kulkarni, Vikrant Tike, Nilufer Kocabas, Ananth Ramasamy