Scroll to top
Architecture Interiors

College Road House

Set at the end of the Dulwich Woods, this proposal is for a new build extension to an existing detached corner house. The design for the new extension is shaped by preserving the character and form of the old house and by removing the new ad-hoc rear extensions, the unused garage on the front and replacing them with a singular, sensitive and holistic addition with more fresh and contemporary approach.

Introduction

Set at the end of the Dulwich Woods, this proposal is for a new build extension to an existing detached corner house. Built in the 1950’s the existing house has undergone many alterations and extensions in an ad-hoc manner offering little to the street frontage and to the character of the property.

Internally the existing house had a constrained entrance leading to a lot of corridor spaces with rooms that were either small or badly connected with very little views towards the rear insulated envelope.

The clients were a young family that approached the architects to transform their house into large interconnected volumes that look onto the rear garden along with a having a new tightly insulated envelope.

Concept

The design for the new extension is shaped by preserving the character and form of the old house and by removing the new ad-hoc rear extensions, the unused garage on the front and replacing them with a singular, sensitive and holistic addition with more fresh and contemporary approach.

Concept Sketch Model

The new addition comprises of a two-storey rear extension along with a single storey garage conversion on the corner. The proposed addition was also inspired from traditional carpentry and craftsmanship using high quality natural materials and hands-on detailing found in some of the older Victorian and Modernist houses within the Dulwich area.

The proposed extension also takes inspiration from traditional carpentry and craftsmanship using high quality natural materials and hands-on detailing found in some of the older Victorian and Modernist houses within the Dulwich area.

Concept Diagram and Sketch Model

Materiality and Envelope

To design the new extension we chose timber as an external cladding material for the new design since it complemented both the existing brick façade and the adjoining woods as well as being sustainable.

Cladding Typologies

Ground Floor Plan

Proposed First Floor Plan

The larch cladding of the new extension envelope is a modulated pattern that changes along the length of the façade crafted by using three different sections of timber placed in varying intervals.

The modulation is densest on the rear and becomes sparser towards the side and the front elevations. This created a more articulated cladding adding layers and subtly altering the repetitive feel of the long rear extension.

Along with the larch cladding, the extension is designed to be energy efficient by using triple glazing, a new efficient boiler system, eco flush systems, led lighting and a highly insulated thermal envelope for the old and new facades.

Elevations

Interiors and Stair Design

Internally the architects chose to have a large entrance bay situating the stairs at the end that offered both a vertical connection to the upper level as well as a visual connection the rear garden.

The living, dining and family spaces were openly connected to the entrance and were lowered to have level access with the garden. This also allowed for larger head height to the living spaces and a generous daylight into the interior spaces. The staircase also opened to an open plan family space on the first level that connected to all the bedrooms.

The concept for the design of the stairs was to create a floating effect and was achieved by using a pattern of flying birds across entire surface of the balustrades.

Fabricated out of milled laminated plywood the design allowed for an efficient and lighter structural balustrade while also creating an ephemeral mood that was desired aesthetically.

PROJECT SUMMARY

Project Name : College Road House

Location : West Dulwich , London, UK

Sector : Residential

Services : Architecture & Interiors

Built Area : 400 sqm

Clients : Private

Status : Completed

Date : Sep 2014

PROJECT TEAM

SAV Design Team : Amita Kulkarni, Callum Pirie, Emmanuelle Siedes, Maria Olmos Zunica, Vikrant Tike

Structural Engineers : Webb and Yates

Main Contractor : Solmaz

Staircase Fabrication : Diapo

Architecture Interiors

College Road House

Task

dfg

  • Date

    2014

  • Location

    London

  • Size

    400 SQM

  • Stage

    Completed

Share project

Introduction

Set at the end of the Dulwich Woods, this proposal is for a new build extension to an existing detached corner house. Built in the 1950’s the existing house has undergone many alterations and extensions in an ad-hoc manner offering little to the street frontage and to the character of the property.

Internally the existing house had a constrained entrance leading to a lot of corridor spaces with rooms that were either small or badly connected with very little views towards the rear insulated envelope.

The clients were a young family that approached the architects to transform their house into large interconnected volumes that look onto the rear garden along with a having a new tightly insulated envelope.

Concept

The design for the new extension is shaped by preserving the character and form of the old house and by removing the new ad-hoc rear extensions, the unused garage on the front and replacing them with a singular, sensitive and holistic addition with more fresh and contemporary approach.

Concept Sketch Model

The new addition comprises of a two-storey rear extension along with a single storey garage conversion on the corner. The proposed addition was also inspired from traditional carpentry and craftsmanship using high quality natural materials and hands-on detailing found in some of the older Victorian and Modernist houses within the Dulwich area.

The proposed extension also takes inspiration from traditional carpentry and craftsmanship using high quality natural materials and hands-on detailing found in some of the older Victorian and Modernist houses within the Dulwich area.

Concept Diagram and Sketch Model

Materiality and Envelope

To design the new extension we chose timber as an external cladding material for the new design since it complemented both the existing brick façade and the adjoining woods as well as being sustainable.

Cladding Typologies

Ground Floor Plan

Proposed First Floor Plan

The larch cladding of the new extension envelope is a modulated pattern that changes along the length of the façade crafted by using three different sections of timber placed in varying intervals.

The modulation is densest on the rear and becomes sparser towards the side and the front elevations. This created a more articulated cladding adding layers and subtly altering the repetitive feel of the long rear extension.

Along with the larch cladding, the extension is designed to be energy efficient by using triple glazing, a new efficient boiler system, eco flush systems, led lighting and a highly insulated thermal envelope for the old and new facades.

Elevations

Interiors and Stair Design

Internally the architects chose to have a large entrance bay situating the stairs at the end that offered both a vertical connection to the upper level as well as a visual connection the rear garden.

The living, dining and family spaces were openly connected to the entrance and were lowered to have level access with the garden. This also allowed for larger head height to the living spaces and a generous daylight into the interior spaces. The staircase also opened to an open plan family space on the first level that connected to all the bedrooms.

The concept for the design of the stairs was to create a floating effect and was achieved by using a pattern of flying birds across entire surface of the balustrades.

Fabricated out of milled laminated plywood the design allowed for an efficient and lighter structural balustrade while also creating an ephemeral mood that was desired aesthetically.

PROJECT SUMMARY

Project Name : College Road House

Location : West Dulwich , London, UK

Sector : Residential

Services : Architecture & Interiors

Built Area : 400 sqm

Clients : Private

Status : Completed

Date : Sep 2014

PROJECT TEAM

SAV Design Team : Amita Kulkarni, Callum Pirie, Emmanuelle Siedes, Maria Olmos Zunica, Vikrant Tike

Structural Engineers : Webb and Yates

Main Contractor : Solmaz

Staircase Fabrication : Diapo